برخی معتقدند نجاتغريق یعنی «رهاندن کسی که دارد غرق میشود». شناگرِ ماهری که این کار را میکند، ناجی غريق خوانده میشود. گروهی بهغلط نجاتغريق را بهمعنی «ناجیِ غریق» به کار…
دستورزبان فارسی
سرواژهسازی نوعی واژهسازی است که در آن، با حروف آغازین کلمات و ترکیب آنها، کلمهای جدید ساخته میشود. سرواژههای فارسی ویژگیهایی دارند که در این مقاله، بهاجمال به آنها پرداخته…
زبان فارسی داشتن روح را ملاک تمایز موجودات از یکدیگر میگیرد و بر این اساس، فعل را برای آنها مفرد یا جمع میآورد. در این نوشتار، تمایز ذیروح و غیرذیروح…
افعال دوگانه در فارسی امروز کمبسامدتر شدهاند؛ چون تمایلی عمومی به ایضاح زبانی وجود دارد و این برخاسته از ضروریات اجتماعی است. فعل دوگانه که پیشتر آن را دووجهی یا…
در درسنامهٔ کارگاه ویرایش و درستنویسی، در قسمت گرتهبرداری ساختاری، با نوعی گرتهبرداری با عنوان «نهادشکنی» آشنا شدیم. همان طور که در کلاس گفته شد، این ساختار مأخوذ از زبان…
۱. مطابقهٔ نهاد و فعل ۱. نهاد جاندار: نهاد مفرد، فعل مفرد؛ نهاد جمع، فعل جمع. نکته: گاهی بهمنظور ادای احترام، برای نهاد مفرد، فعل جمع میآید. ۲. نهاد غیرجاندار:…
در روال طبیعی کلام، هریک از بخشهای جمله برای خود، جای مشخصی دارد که رعایت آن لازم است و اگر رعایت نشود، جمله بهصورت نابسامان درمیآید. معمولاً در جملهٔ بسامان، نهاد…
در نوروز ۱۳۹۷ و بهمانند سالهای پیش، پیامک نوروزی رئیسجمهور محترم به گوشیهای ایرانیان رسید. این بار ایراد ویرایشیِ جدی در متن پیامک نبود؛ اما همچنان چند ایراد ویرایشِ صوری…
۱. تا وقتی که پولدار نشوی، مجبوری از این و آن قرض کنی. ۲. تا وقتی که پولدار شوی، مجبوری از این و آن قرض کنی. با ساختار این مثال،…
«لحاظ» کلمهای است بهمعنی «دیدگاه» و «منظر» که در فارسی امروز غالباً با حرفاضافۀ «از» یا «به» ترکیب میشود و حرفاضافهای مرکب میسازد: «ازلحاظِ» و «بهلحاظِ». ازلحاظِ اجتماعی، آدم پُرجنبوجوش…
لقمهٔ کوچک درستنویسی پخششده از رادیو ایران صفت مضافالیه وزیر سابق نیرو، وزیر نیروی سابق مدیرعامل محترم، مدیر محترم عامل چلنج چلنج! بسه، ایناف…! هرچی سرچ میکنم، بیفایدهست. انیوی! صد…
لقمهٔ کوچک درستنویسی مطابقت نهاد و فعل دستورزبان مبهمات هریک… فعل مفرد هریک… فعل جمع برخی میگویند هر وقت «هریک» آمد باید فعل آخر مفرد بیاید. بعد در عمل درگیر…