تفاوت زبان و ادبیات در وظیفهٔ آن دو است. وظیفهٔ زبان انتقال دانش است؛ اما در ادبیات «شیوهٔ» ارتباط «اهمیت» ارتباط را امری ثانوی میکند. ویژگیهای منحصربهفردِ متن ادبی به…
زبان علم
سرواژهسازی نوعی واژهسازی است که در آن، با حروف آغازین کلمات و ترکیب آنها، کلمهای جدید ساخته میشود. سرواژههای فارسی ویژگیهایی دارند که در این مقاله، بهاجمال به آنها پرداخته…
غلبهٔ این فکر که عمدهٔ آثار علمی دوران اسلامی به عربی نوشته شده، باعث نادیدهگرفتن آثار علمی فارسی یا بیتوجهی به آن شده است و بیتوجهی به این آثار نیز…
غالباً «چالش» را معادل Challenge تلقی میکنند؛ حال آنکه تأملی در کاربرد این واژه در متون و محاورات، نشان میدهد معانی متفاوت و مختلفی از این لفظ موردنظر بوده که…
فرضیهٔ نسبیت زبانی (linguistic relativity) مدعی است مفاهیم واژگانیِ ذهن انسان در طرز اندیشیدن او تأثیر میگذارند و شیوهٔ اندیشهٔ فرد دربارهٔ جنبههای متعدد جهان را شکل میدهند. گویی هر…
حسین معصومیهمدانی در مقالۀ «ترجمهٔ متون ریاضی و تأثیر آن بر زبان فارسی» به تفاوت زبان طبیعی و زبان ریاضی میپردازد و با ذکر دلایلی نشان میدهد که در ترجمهٔ…
هزار سال پیش، در اوج رشد و گسترش علم و ادبیات، ابوریحان بیرونی در پیشگفتار کتاب الصیدنة که آن را بهعربی نگاشته است، پس از خوارشمردن زبان مادری خویش یعنی…
یکی از بختهای ما ایرانیان این است که زبان ملی و زبان علمیمان یکی است. ملتهایی در جهان و در کشورهای اطراف ما هستند که یا بهحکم اوضاعواحوال تاریخی، یا…
ساختار ساده سادهنویسی زبان علم در چهچیزی با زبان عمومی فرق نمیکند؟ ساختار. ساختار هر دو تا باید چهجور باشد؟ روان باشد، شفاف باشد، ساده باشد. کتابی که میخوانم، جملهاش…